Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven.
Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken, waaronder het kiezen van een sterke en onderscheidende handelsnaam. Maar wat als een andere ondernemer al een vergelijkbare naam gebruikt? Of als iemand een handelsnaam kiest die verwarring veroorzaakt met een bestaande onderneming? In deze blog leest u meer over het handelsnamenrecht en hoe een inbreuk op het handelsnamenrecht kan worden voorkomen.
Als ondernemer is het belangrijk om je te onderscheiden van de concurrentie. Een goede handelsnaam is daarom onmisbaar. Wat verstaat de wet daar nu onder? De Handelsnaamwet geeft in artikel 1 een definitie van de handelsnaam. Die luidt als volgt: “Onder handelsnaam verstaat deze wet de naam waaronder een onderneming wordt gedreven.” Vereist is dus 1) een naam waaronder 2) een onderneming 3) wordt gedreven.
Soorten namen
De naam waaronder een onderneming wordt gedreven kan een familienaam zijn, een fantasienaam, een min of meer beschrijvende naam of een combinatie hiervan. De wet en de rechtspraak stellen lage eisen aan het onderscheidende vermogen van een naam. Soortnamen en zuiver beschrijvende aanduidingen worden echter niet als handelsnaam aangemerkt.
Ontstaan handelsnaam
Hoe ontstaat een handelsnaam? Bepalend daarvoor is de naam waaronder de onderneming feitelijk wordt gedreven. In de dagelijkse praktijk dus. De statutaire naam van een besloten vennootschap of de inschrijving van een handelsnaam in het handelsregister is niet bepalend. Integendeel, vaak wijken die officiële namen af van de naam waaronder het bedrijf in de praktijk wordt gevoerd. Ook het gebruik van een domeinnaam kan overigens als handelsnaam gelden als daaronder het bedrijf wordt gevoerd.
Om beschermd te worden door de wet is het niet nodig om de naam intensief te gebruiken. Zo is in de rechtspraak bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning onder een bepaalde naam al als het voeren van een handelsnaam geaccepteerd.
De Handelsnaamwet verbiedt overigens het gebruiken van een handelsnaam die in strijd met de waarheid zegt dat de onderneming aan een ander toebehoort. Ook is het verboden een handelsnaam te voeren die misleidend is over de rechtsvorm van de onderneming, zoals een besloten vennootschap of een vennootschap onder firma.
Hoe kunt u uw handelsnaam beschermen?
Het handelsnamenrecht is in Nederland geregeld in de Handelsnaamwet en beschermt de naam waarmee een onderneming zich presenteert. Dit recht ontstaat automatisch zodra een bedrijf een naam gebruikt in het economisch verkeer. In tegenstelling tot een merknaam hoeft een handelsnaam niet officieel geregistreerd te worden om bescherming te genieten.
Artikel 5 van de Handelsnaamwet geeft de kern van het handelsnaamrecht weer. Het artikel verbiedt het voeren van een jongere handelsnaam als daardoor verwarring met een oudere onderneming te vrezen is. Kort gezegd moet de jongere naam dus wijken voor de oudere in het geval van verwarringsgevaar. Het verbod beperkt zich niet tot het gebruik van dezelfde handelsnamen, maar ook tot het gebruik van handelsnamen die sterk op elkaar lijken.
Bij de beoordeling door de rechter of er sprake is van verwarringsgevaar spelen verschillende factoren een rol. Factoren die de kans op verwarring vergroten, zijn onder andere:
- Gelijke of sterk overeenkomende namen: bijvoorbeeld “De Groene Slager” en “Groene Slagerij”;
- Dezelfde of overlappende werkgebieden: een lokale bakkerij in de stad en een andere bakkerij met vergelijkbare naam in dezelfde stad;
- Overeenkomende diensten of producten: twee webwinkels die beiden kleding verkopen onder een vergelijkbare naam.
Er hoeft geen sprake te zijn van daadwerkelijk verwarringsgevaar. Voldoende is dat verwarring tussen de ondernemingen te vrezen valt. Het verwarringsgevaar wordt door de rechtspraak ruim opgevat. Daar valt zowel onder dat het publiek de beide ondernemingen door elkaar haalt als dat het denkt dat er een band tussen beide ondernemingen bestaat. Daarbij dient het wel te gaan om dezelfde doelgroep. Dus ondernemingen die dezelfde klantenkring hebben.
Verbod in kort geding
Indien u als ondernemer te maken krijgt met een jongere handelsnaam van een concurrent waardoor er verwarringsgevaar te vrezen valt, kunt u een kort geding opstarten. Dat is een spoedprocedure waarin op straffe van een dwangsom een verbod op het voeren van de jongere handelsnaam wordt gevraagd. Indien een domeinnaam overeenkomt met deze jongere handelsnaam kan daarbij ook kosteloze overdracht van de domeinnaam worden gevorderd.
Hoe voorkom je een inbreuk op het handelsnamenrecht?
Voor startende ondernemers is het van belang om grondig onderzoek te doen voordat zij een handelsnaam kiezen. Als eerste dient in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te worden gecontroleerd of de gewenste naam al wordt gebruikt door een andere onderneming. Vervolgens dient aanvullend onderzoek te worden gedaan op internet, domeinnamen, sociale media en eventueel merkenregisters. Mocht de naam al door een andere onderneming worden gebruikt, dan adviseren wij u contact op te nemen met een advocaat op het gebied van het handelsnamenrecht. Een advocaat kan u adviseren over een eventueel verwarringsgevaar en u informeren over de risico’s.
Advocaat handelsnaam
Het handelsnamenrecht is een belangrijk aspect van het ondernemerschap dat niet over het hoofd gezien mag worden. Door vooraf een grondig onderzoek te doen, kunnen ondernemers conflicten en juridische procedures vermijden. Een unieke en goed doordachte handelsnaam beschermt niet alleen de eigen reputatie, maar voorkomt ook onnodige kosten en problemen in de toekomst.
Te Biesebeek Advocaten in Zwolle is onder andere gespecialiseerd in het handelsnaamrecht. Mocht u vragen hebben of behoefte hebben aan advies op dit gebied, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.
Lees ook: