Een octrooirecht, ook wel patentrecht, valt onder het Intellectuele eigendomsrecht. Het octrooirecht biedt de uitvinder het exclusieve recht om anderen te verbieden zijn uitvinding toe te passen, waardoor de uitvinder voor een bepaalde tijd het alleenrecht heeft op het uitbaten van zijn uitvinding.
Een octrooi beschermt aldus een uitvinding. De uitvinding mag niet door derden worden nagemaakt, gebruikt, doorverkocht, verhuurd, afgeleverd, aangeboden, ingevoerd of in voorraad worden gehouden.
Uitvinding
Volgens artikel 2 van de Rijksoctrooiwet (ROW 1995) is een uitvinding pas vatbaar voor een octrooi indien er aan de navolgende vereisten is voldaan. Allereerst dient het te gaan om een nieuwe uitvinding, het vereiste van nieuwheid. Volgens artikel 4 ROW 1995 is ‘nieuw’ gedefinieerd als de uitvinding geen deel uitmaakt van de stand van techniek. De uitvinding mag voor de datum van de aanvraag niet eerder bekend zijn gemaakt.
Verder dient de uitvinding berust te zijn op uitvindersarbeid (inventiviteit). Volgens artikel 6 ROW 1995 wordt een uitvinding als het resultaat van uitvinderswerkzaamheid aangemerkt, indien zij voor een deskundige niet op een voor de hand liggende wijze voortvloeit uit de stand van de techniek. De uitvinding mag aldus niet voor de hand liggen en dient vindingrijk te zijn.
Tenslotte dient de uitvinding toepasbaar te zijn op het gebied van nijverheid (industriële toepasbaarheid). Volgens artikel 7 ROW 1995 is dit het geval, wanneer het onderwerp daarvan kan worden vervaardigd of toegepast op enig gebied van de nijverheid. Dit wil zeggen dat de uitvinding daadwerkelijk gemaakt moet kunnen worden.
Ontstaan octrooirecht
Voor een Nederlands octrooirecht dient de uitvinder een aanvraag voor een octrooi te doen en deze vervolgens in te schrijven. Indien er een Europees octrooirecht gewenst is, is er een extra formeel vereiste voor de totstandkoming van een octrooirecht. De verlenende instantie, het Europees Octrooi Bureau (EOB), dient als extra vereiste vooraf na te gaan of aan alle materiële vereisten uit artikel 2 ROW 1995 is voldaan. Een octrooirecht wordt pas verleend wanneer aan alle vereisten is voldaan.
Beschermingsomvang
In hoeverre de uitvinding wordt beschermd door het octrooirecht, wordt beoordeeld op grond van het wettelijk inbreukcriterium. Dit criterium is opgenomen in artikel 53 ROW 1995 en bepaalt dat de beschermingsomvang wordt vastgelegd door de rechthebbende in de conclusies van het octrooischrift. De wettelijke beperkingen uit artikel 53 tot en met 57 ROW 1995 kunnen ertoe leiden dat bepaalde handelingen niet als een inbreuk op het octrooirecht worden gezien. De tekst in de conclusies van het octrooischrift wordt uitgelegd door de rechter.
Let op: de bescherming van het octrooirecht brengt met zich mee dat concurrenten de uitvinding niet mogen kopiëren of commercieel aan de man mogen brengen. Echter, de uitvinding wordt wel openbaar gemaakt, waardoor iedereen -ter bevordering van de innovatie- gebruik van de nieuwe kennis kan maken.
Beschermingsduur
De hoofdregel voor de duur van de bescherming door een octrooirecht is maximaal 20 jaar. Hierbij dient er jaarlijks een bedrag te worden betaald, dit wordt ook wel jaartakse genoemd. Ieder jaar wordt de jaartakse verhoogd. Indien de rechthebbende de jaartakse niet meer betaald, vervalt het octrooirecht.
Conclusie
Een octrooirecht kan dus worden aangevraagd voor een op alle gebieden van technologieën nieuwe uitvinding die op uitvinderswerkzaamheid berust en toegepast kan worden op het gebied van de nijverheid. Het octrooirecht beschermt de rechthebbende tegen inbreuken van derden. De bescherming reikt zover als het is opgenomen in de conclusie in het octrooischrift en heeft, volgens de hoofdregel een duur van maximaal 20 jaar.
Advocaat octrooirecht
Wordt er inbreuk gemaakt op uw octrooirecht of wilt u een octrooirecht laten vestigen? Heeft u een vraag op het gebied van octrooirecht? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een helder advies en u bijstaan in een eventuele gerechtelijke procedure. Uw onderneming staat juridisch sterker met Te Biesebeek Advocaten.