De rechtbank Overijssel (Zwolle) heeft geoordeeld dat de zoon die ten onrechte verdacht werd van de moord op zijn ouders in 2009 recht heeft op schadevergoeding van ruim 32.000 euro.
De man was langer dan 3 jaar ten onrechte verdachte in de moordzaak op het echtpaar Vis in Vollenhove en zat 100 dagen in voorlopige hechtenis. In juni 2013 verklaarde de rechtbank de strafzaak tegen hem als beëindigd. Via zijn advocaat, mr. A. Bos van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle, diende hij een verzoek tot schadevergoeding in.
Voor elke dag dat een verdachte ten onrechte in hechtenis zit wordt normaliter een forfaitaire vergoeding toegekend. Deze vergoeding bedraagt € 80,00 per dag en € 105,00 per dag hechtenis in geval van beperkingen (hetgeen betekent: geen contact met de buitenwereld).
De rechtbank achtte redenen aanwezig om een hogere vergoeding toe te kennen, gelet op de ingrijpende gevolgen die de voorlopige hechtenis voor de man heeft gehad. Er is een vergoeding toegekend die drie keer zo hoog is als de gebruikelijke vergoeding.
De rechtbank maakt een onderscheid tussen de schade die man heeft geleden als gevolg van de door hem ondergane voorlopige hechtenis en de schade die de man heeft geleden als gevolg van de verdenking van de man dat hij zijn ouders zou hebben omgebracht en de grote publieke aandacht die dit heeft gehad. De rechtbank heeft enkel een vergoeding toegekend voor de (immateriële) schade als gevolg van de voorlopige hechtenis, nu de strafkamer enkel over dit aspect van de geleden schade heeft te oordelen.
In de media is vaak en uitvoerig voor het voetlicht gebracht dat op de man de verdenking rustte dat hij zijn ouders om het leven zou hebben gebracht. Ondermeer heeft de onterechte verdenking aandacht gekregen in een avondvullend programma van “Peter R. de Vries Misdaadverslaggever’ . “Daardoor is hij gestigmatiseerd en voor het leven getekend” aldus mr. Bos. Op dit punt overweegt de rechtbank dat de man door al deze media-aandacht schade heeft geleden maar dat deze schade geen rechtstreeks verband houdt met de voorlopige hechtenis.
Per saldo is een schadevergoeding toegekend van 32.000 euro: dit bedrag bestaat uit een vergoeding per dag ondergane voorlopige hechtenis, een vergoeding voor gederfde inkomsten en een vergoeding voor de kosten van juridische bijstand.
Van de uitspraak van de rechtbank kan hoger beroep worden ingesteld. Daarnaast kan de man middels een civiele procedure aanvullende schadevergoeding eisen van partijen die hem in de media ten onrechte op een negatieve wijze in verband hebben gebracht met de dood van zijn ouders. Ook het Openbaar Ministerie gaat daarbij niet vrij uit, nu het in voldoende mate aannemelijk is dat het Openbaar Ministerie een bijdrage heeft geleverd aan het programma van “Peter R. de Vries Misdaadverslaggever” en daardoor mede verantwoordelijk en aansprakelijk is voor de daardoor veroorzaakte schade.