Maak prijsafspraken en voorkom verrassingen!
Gekwalificeerde juridische bijstand kost geld. Het uitgangspunt van Te Biesebeek Advocaten is dat goede juridische bijstand voor de opdrachtgever geen geld mag kosten maar geld behoort op te leveren.
Uurtje factuurtje
Van oudsher wordt door advocaten bijstand verleend tegen een van te voren met de opdrachtgever overeengekomen uurtarief. De aan het ‘dossier’ te besteden tijd wordt vermenigvuldigd met een uurtarief. De hoogte van de uiteindelijke rekening hangt af van het aantal aan het dossier gespendeerde uren en de hoogte van het berekende tarief.
Aan dit systeem kleven nadelen. Een van de nadelen is dat op voorhand niet altijd eenvoudig is in te schatten hoeveel uren met de afwikkeling van een bepaalde kwestie gepaard gaan. Daarnaast heeft de opdrachtgever geen grip op de kosten ontwikkeling, enerzijds omdat de werkzaamheden van een advocaat grotendeels niet zichtbaar en niet tastbaar zijn en anderzijds omdat er voor een opdrachtgever een instrument ontbreekt om de ‘snelheid van werken’ van een advocaat te beïnvloeden. Niet alleen voor wat betreft de kwaliteit van dienstverlening, maar ook ten aanzien van de hiermede samenhangende kosten is een opdrachtgever in het bijzonder afhankelijk van het door hem in ‘zijn’ advocaat gestelde vertrouwen.
De praktijk leert dat een opdrachtgever nogal eens ‘onaangenaam’ getroffen wordt door de hoogte van de berekende kosten. Kosten die bij afronding van de zaak hoger blijken uit te vallen dan hetgeen men zich op voorhand had bedacht of waar men rekening mee had gehouden. Dit kan leiden tot teleurstellingen, hetgeen uiteraard niet de bedoeling is.
De zakelijke markt vraagt dan ook niet voor niets om een andere wijze van kostenberekening door de advocatuur.
Hoewel de Orde van Advocaten strakke regels hanteert welke zien op de kostenberekening door een advocaat, is er voor een advocaat voldoende speelruimte om een andere kostensystematiek te hanteren dan het principe van een ‘uurtje-factuurtje’. Te Biesebeek Advocaten komt aan deze behoefte tegemoet en maakt herhaaldelijke met haar opdrachtgevers andere prijsafspraken. Afspraken waarbij de opdrachtgever betreffende de kosten van een advocaat weet waar hij aan toe is, niet voor verrassingen komt te staan en de advocaat mede het risico omtrent de uitkomst van de te behandelen kwestie draagt zonder dat daarbij zijn onafhankelijkheid en vrijheid in het gedrang komt.
Alternatieve prijsafspraken:
- ‘No cure no pay’: geen resultaat geen kosten
- Vaste prijsafspraak (fixed fee)
- Gereduceerd uurtarief met resultaatsafhankelijke opslag
‘No cure no pay’
Een advocaat mag in beginsel geen eigen belang hebben bij de uitkomst van een zaak. Een eigen belang tast zijn onafhankelijk en vrijheid aan. Hij heeft enkel en uitsluitend het belang van zijn opdrachtgever te dienen. Eigen belang kan leiden tot een belangentegenstelling en/of –verstrengeling, hetgeen niet in het belang is van zijn opdrachtgever. Dit is ook in hoofdzaak de reden waarom de Orde van Advocaten een prijsafspraak verbiedt waarbij het honorarium van de advocaat puur afhankelijk is van het met zijn dienstverlening bereikte resultaat. Een ‘no cure no pay’ afspraak is in beginsel voor een advocaat verboden.
Hierop bestaan uitzonderingen:
- Bij bijstand welke is gericht op het in de buitengerechtelijke fase (minnelijk traject) incasseren van geldvorderingen, is een resultaatsafhankelijke beloning toegestaan. Doorgaans bestaat de vergoeding uit een bepaald percentage van het behaalde resultaat: een binnen de advocatuur gebruikelijk en aanvaard incassotarief.
- In letsel- en overlijdensschadezaken. Bij wijze van experiment heeft de Orde van Advocaten toegestaan dat een advocaat bij bijstand in letselzaken onder voorwaarden een resultaatsafhankelijke beloning mag overeenkomen, zowel voor de bijstand in als buiten rechte.
Voordelen opdrachtgever beginsel ‘no cure, no pay’:
- Geen investering vooraf
- Alleen kosten bij resultaat
- Omvang kosten – bij resultaat – is helder, transparant en inzichtelijk
- Advocaat draagt mede risico: voorkomt onnodige ‘verwachtingen’
Vaste prijsafspraak (fixed fee)
In de praktijk komen vaste prijsafspraken steeds vaker voor. Een opdrachtgever wil graag op voorhand een begroting van de kosten, hetgeen alleszins begrijpelijk is. Dit betekent dat een advocaat een reële inschatting dient te maken ten aanzien van het aantal aan het dossier te spenderen uren. Een reële urenschatting maken betekent ook een reële inschatting omtrent de te maken kosten van een advocaat. Een kleine stap verder maakt het een advocaat en opdrachtgever ook mogelijk om de prijs daarop af te stemmen en om op voorhand daar duidelijke afspraken over te maken: een vaste prijsafspraak.
Indien het dossier achteraf bewerkelijker blijkt te zijn dat hetgeen de advocaat op voorhand heeft ingeschat, dan komt dat voor zijn rekening en risico. Een opdrachtgever weet waar hij aan toe is en ‘onaangename’ verrassingen blijven hem bespaard.
Op voorhand een goede kosten inschatting maken is echter niet altijd mogelijk. Onzekere, niet op voorhand te voorspellen factoren kunnen daarbij een grote rol spelen: hoe ontwikkelt een zaak zich, hoe gaat de wederpartij ‘acteren’, hoe tijdrovend is een feitenonderzoek, hoe gaat een procedure zich ontwikkelen: wel of niet een mondelinge behandeling, een tussenuitspraak, een getuigenverhoor en of een deskundigenonderzoek?
Indien begroting van kosten een te speculatief karakter in zich draagt, dan wordt een dossier desgewenst door Te Biesebeek Advocaten ‘opgesplitst’ in fasen en wordt per onderdeel/per fase een prijsafspraak gemaakt: vooreerst voor de buitengerechtelijke fase, vervolgens – zo nodig – voor de gerechtelijke fase, waarbij zelfs ook prijsafspraken per één of meerdere voorspelbare proceshandelingen kunnen worden gemaakt.
Voordelen opdrachtgever:
- Omvang kosten op voorhand bekend: geen verrassingen
- Advocaat draagt risico bij tegenvallende tijdsinvestering
Gereduceerd uurtarief met resultaatsafhankelijke opslag
Tot slot is er ook nog een combinatie van de hiervoor beschreven prijs-systematiek mogelijk, zowel in als buiten rechte.
Daar waar een verbod geldt voor het hanteren van het beginsel van ‘no cure no pay’ voor de bijstand tijdens een gerechtelijke procedure, is in bepaalde kwesties een deels resultaatsafhankelijke beloning wel mogelijk. Voorwaarde is dat tussen advocaat en opdrachtgever een honorarium vergoeding wordt overeengekomen waarvan de hoogte voor de advocaat geacht wordt minimaal kostendekkend te zijn. Doorgaans wordt dit gesteld op minimaal 50 % van het normaliter door de advocaat gehanteerde uurtarief. Deze systematiek brengt met zich mee dat een relatief laag uurtarief (of vaste prijsafspraak) kan worden overeengekomen. Daarnaast kan worden overeengekomen dat – ter compensatie van het lage uurtarief – bij een positief resultaat een aanvullende vergoeding wordt toegekend, waarvan de hoogte afhankelijk is van het behaalde resultaat.
Voordelen voor opdrachtgever:
- Lager uurtarief en dus in beginsel lagere kosten
- Advocaat draagt mede het risico van de uitkomst van de procedure
Kosten advocaat: Te Biesebeek Advocaten levert maatwerk
De aan Te Biesebeek Advocaten in Zwolle verbonden advocaten zijn zeer ervaren en door de wol geverfd. Zij kunnen doorgaans een goede inschatting maken, niet alleen omtrent het verloop en de uitkomst van een proces maar ook omtrent de kosten. De markt vraag steeds vaker om heldere, transparante en afgebakende prijsafspraken. Te Biesebeek Advocaten speelt daarop in. Zij staat bij iedere zaak open voor overleg omtrent de kosten en maakt graag duidelijke prijsafspraken. Te Biesebeek Advocaten levert maatwerk en speelt in op de behoefte en wensen van de opdrachtgever.
Wilt u meer weten over de kosten van juridische bijstand? Of wilt u meer weten over het maken van (vaste) prijsafspraken, zodat u weet waar u aan toe bent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.