Ondernemingsrecht
Specialist(en)
Als ondernemer heeft u onafgebroken te maken met het ondernemingsrecht. De inrichting en de structuur van uw organisatie, de rechtsvorm die u kiest, de handelsnaam, de publicatieplicht, bestuurdersaansprakelijkheid, aandeelhoudersovereenkomsten, bevoegdheidsverdeling tussen diverse organen, fusies en splitsingen zijn allemaal aspecten van het ondernemingsrecht. Te Biesebeek advocaten in Zwolle richt zich met name op de dienstverlening aan ondernemers. Het ondernemingsrecht behoort dan ook in het bijzonder tot het specialisme en het aandachtsgebied van de advocaten van Te Biesebeek Advocaten.
Rechtsvorm: eenmanszaak, v.o.f., maatschap of b.v.
Als ondernemer dient u zich regelmatig de vraag te stellen of de exploitatie van uw onderneming wel in de juiste rechtsvorm plaats vindt. Niet alleen om fiscale redenen maar ook om andere redenen. Zo dient u zich er van bewust te zijn dat – als u de onderneming als eenmanszaak, als een vennootschap onder firma of als een maatschap drijft – u dan met uw privé vermogen aansprakelijk kunt zijn voor schulden van de onderneming. Dit is ook het geval indien een stille vennoot van een commanditaire vennootschap beheersdaden verricht, alsof hij feitelijk de ondernemer is. Ook is men er zich niet altijd van bewust dat een vennoot, die toetreedt, aansprakelijk wordt voor de reeds bestaande schulden en dat een uittredende vennoot niet van aansprakelijkheid van ‘oude’ schulden is ontslagen.
Indien de onderneming gedreven wordt in de vorm van een besloten vennootschap, dan heeft dat als voordeel dat u in beginsel voor schulden niet persoonlijk aansprakelijk bent: schuldeisers van een besloten vennootschap kunnen zich niet op het privé vermogen van een aandeelhouder of bestuurder verhalen. Dit kan anders worden als de bestuurder van de vennootschap niet tijdig de jaarstukken deponeert bij de Kamer van Koophandel. Of in het geval een bestuurder, of de feitelijke leidinggevende, zich schuldig maakt aan handelen en of nalaten welke leidt tot zogenaamde bestuurdersaansprakelijkheid. Dit kan zich onder meer voordoen als een bestuurder namens een vennootschap met derden overeenkomsten sluit terwijl hij weet dat de vennootschap de verplichtingen uit deze overeenkomsten niet kan nakomen. Bestuurdersaansprakelijkheid doet zich ook voor als vermogen aan de vennootschap wordt onttrokken waardoor de vennootschap niet meer in staat is om haar schuldeisers te betalen.
Te Biesebeek Advocaten adviseert en begeleidt ondernemers bij de keuze van de rechtsvorm en verleent bijstand waarbij bestuurdersaansprakelijkheid aan de orde is: zowel vennootschappen en bestuurders die door schuldeisers worden aangesproken als partijen die door het handelen en nalaten van bestuurders zijn benadeeld.
Rechtsvorm: vereniging, coöperatie, stichting
U als ondernemer doet zaken met derden. Het kan zijn dat u lid bent van een vereniging. Of van een coöperatieve vereniging: een verlengstuk van uw onderneming. Een coöperatie is een vereniging die voorziet in de stoffelijke behoeften van haar leden en ten behoeve van haar leden een onderneming drijft of doet drijven. Met name in de agrarische sector wordt nog vaak gebruik gemaakt van de rechtsvorm van een coöperatie. Daarbij doen zich regelmatig vraagstukken voor over opzegtermijnen, toetredingsvoorschriften, uittredingsvoorwaarden, exclusieve leververplichtingen, concurrentiebeperkende voorschriften (mededingingsrecht), bevoegdheidsperikelen etc.
Te Biesebeek Advocaten is gespecialiseerd en zeer ervaren in het verlenen van bijstand inzake geschillen tussen enerzijds leden en anderzijds een coöperatie.
Verplichtingen van een ondernemer
Er rusten op een ondernemer diverse verplichtingen, waaronder een publicatieplicht en een administratieplicht. Zo dient een ondernemer zijn onderneming in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, dient hij een administratie bij te houden en de daarbij behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers te bewaren (administratieplicht). Bestuurders van een vennootschap dienen tijdig jaarstukken op te maken en deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Niet tijdige deponering kan bij faillissement van de vennootschap leiden tot aansprakelijkheid van de bestuurders.
Bestuurs- en vertegenwoordigingsbevoegdheid en aansprakelijkheid
Iedere vennoot of bestuurder is bevoegd om de vennootschap te besturen en om deze te vertegenwoordigen. Deze bevoegdheid wordt afgebakend door de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst: de vennootschapsakte, de maatschapsakte, de aandeelhoudersovereenkomst. Tenzij een afbakening van de bestuursbevoegdheid in het handelsregister is ingeschreven of anderszins voor derden kenbaar is, mogen derden vertrouwen op de volledige bevoegdheid van de vennoot of de bestuurder om namens de onderneming te mogen handelen en te mogen optreden. Regelmatig doen zich discussies voor omtrent de vraagstelling of een vennootschap wel is gebonden aan een overeenkomst die door een onbevoegde bestuurder of vennoot is gesloten.
Heeft u een vraag of wilt u informatie over het gegeven of u als ondernemer wel gebonden bent aan een namens u door een derde gesloten overeenkomst, of u als maat of mede-vennoot wel of niet aansprakelijk bent voor schulden van de vennootschap of u – als derde – een vennootschap kunt houden aan nakoming van de namens haar gesloten overeenkomst, of anderszins over de vertegenwoordigingsbevoegdheid dan staan de advocaten van Te Biesebeek Advocaten te Zwolle u graag te woord.
Aandelenoverdracht
De statuten van een besloten vennootschap voorzien in regelgeving welke ziet op aandelenoverdracht. De aandelen in deze vennootschap zijn niet vrijelijk overdraagbaar. De statuten dienen te voorzien in een zogenaamde blokkeringsregeling. Dit kan een goedkeuringsregeling bevatten, inhoudende dat een bepaald orgaan van de vennootschap goedkeuring aan overdracht dient te verlenen. Of een aanbiedingsregeling, inhoudende dat de aandelen eerst aan een medeaandeelhouder aangeboden dienen te worden alvorens deze aan een derde kunnen worden aangeboden. Daarnaast kunnen de statuten ook een aanbiedingsverplichting bevatten. Voorbeeld: bestuurder die tevens aandeelhouder is, is gehouden om zijn aandelen over te dragen bij beëindiging van zijn bestuurstaak.
In de praktijk doen zich regelmatig geschillen voor die verband houden met een aandelenoverdracht. Dit doet zich met name voor als er meerdere aandeelhouders zijn en de aandeelhouders niet meer met elkaar ‘door één deur kunnen’ of in het geval een aandeelhouder door zijn houding of gedragingen de belangen van de vennootschap schaadt. Via de wettelijke geschillenregeling kan worden gevorderd dat een aandeelhouder zijn aandelen overdraagt: de uitstotingsregeling. Een aandeelhouder, die door gedragingen van andere aandeelhouders wordt geschaad, kan vorderen dat zijn medeaandeelhouders zijn aandelen overnemen: de uittredingsregeling. Als partijen het niet eens kunnen worden over de prijs van de aandelen dan kan deze door een door de rechtbank te benoemen deskundige worden bepaald.
Heeft u geschil over aandelenoverdracht, kunt u zich niet verenigen met de houding en/of gedraging van een medeaandeelhouder, worden de belangen van de onderneming door een aandeelhouder geschaad, of heeft u anderszins vragen over een aandelentransactie, neem dan contact op met een van de specialisten van Te Biesebeek Advocaten.
Recht van enquête
Indien er getwijfeld wordt over het beleid van een vennootschap, indien er redenen zijn om te veronderstellen dat er sprake is van wanbeleid of in het geval anderszins vermoed wordt dat het uitgevoerde beleid niet in het belang is van de vennootschap, kan op verzoek een onderzoek worden ingesteld door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam. Een dergelijk verzoek kan worden ingediend door een of meerdere aandeelhouders of door een vereniging van werknemers dan wel door degene die daartoe krachtens statuten of een overeenkomst die bevoegdheid heeft verkregen. Indien een dergelijk verzoek wordt toegewezen, dan worden er door de Ondernemingskamer deskundigen benoemd die een onderzoek instellen naar het beleid van de vennootschap. Indien er wanbeleid wordt geconstateerd, dan kunnen er voorzieningen worden getroffen: schorsing of vernietiging van besluiten en/of schorsing of ontslag van bestuurders en/of commissarissen.
Te Biesebeek Advocaten staat regelmatig vennootschappen, aandeelhouders of bestuurders bij die betrokken zijn bij een enquête procedure bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam.
Fusie
Te Biesebeek Advocaten begeleidt regelmatig ondernemers bij de aan- of verkoop van een onderneming, bij bedrijfsoverdrachten en bij fusies.
Bij een fusie kan onderscheid worden gemaakt in een aandelenfusie, in een bedrijfsfusie of in een juridische fusie.
Bij een aandelenfusie dragen de aandeelhouders hun aandelen in een vennootschap over aan een nieuwe aandeelhouder. De aandelen worden verkocht en overgedragen. Voor de overdracht van de aandelen wordt een tussen betrokken overeengekomen prijs betaald. De vennootschap gaat met ‘al haar lasten en lusten’ over op de opvolgende aandeelhouder.
Van een bedrijfsfusie wordt gesproken indien de nieuwe eigenaar alleen bepaalde bestanddelen van de onderneming overneemt tegen betaling van een overeengekomen prijs. Alleen bepaalde, overeengekomen activa en passiva-bestanddelen worden overgenomen. Schulden kunnen alleen door een derde worden overgenomen na goedkeuring van de schuldeiser. Gaat een schuldeiser niet akkoord, of wordt een schuldeiser niet gekend in de schuldovername, dan blijft de oorspronkelijke eigenaar volledig aansprakelijk. In tegenstelling tot een aandelenfusie gaat bij een bedrijfsfusie de onderneming niet met ‘al haar lasten en lusten’ over op de nieuwe eigenaar.
Een juridische fusie kan alleen plaats vinden tussen ‘gelijksoortige’ rechtspersonen. De verkrijgende rechtspersoon verkrijgt het volledige vermogen van de andere rechtspersoon die vervolgens wordt opgeheven.
Behoefte aan advies of bijstand bij een fusie, bij een aandelentransactie of bij een bedrijfsovername of -overdracht? Neem vrijblijvend contact op met een van de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.
Advocaat ondernemingsrecht: Te Biesebeek Advocaten
De hiervoor aangestipte onderwerpen, vormen slechts een klein deel van het ondernemingsrecht waar u als ondernemer mee in aanraking komt. Te Biesebeek Advocaten verleent bijstand op een breed terrein van het ondernemingsrecht.
Aandachtsgebieden:
– Rechtsvorm
– Eenmanszaak
– Vennootschap onder firma
– Maatschap
– Stichting
– Coöperatieve vereniging
– Publicatie- en administratieplicht
– Enquête procedure
– Geschillenregeling
– Fusie
– Bedrijfsovername
– Aandelentransactie
– Aandeelhoudersovereenkomst
– Bestuurdersaansprakelijkheid
– Faillissement en sanering
– Mededingingsrecht
– Uittredingsvoorwaarden
– Exclusieve verplichtingen
– Herstructurering
– Zeggenschap
Aanverwante rechtsgebieden:
– Arbeidsrecht
– Arbitrage- en procesrecht
– Contractenrecht (verbintenissenrecht)
– Insolventierecht
– Intellectueel eigendomsrecht
– Incasso
– Mededingingsrecht