Arbeidsrecht
Specialist(en)
Het arbeidsrecht is de tak van het recht die de verhouding tussen een werkgever en een werknemer regelt. Een werknemer is een persoon die zich contractueel, dat wil zeggen door middel van een arbeidsovereenkomst, ertoe verbindt onder het gezag van de werkgever te werken in ruil voor loon.
Arbeidsovereenkomst
In de wet wordt de arbeidsovereenkomst gedefinieerd als een overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Een ieder die ouder is dan zestien jaar kan een arbeidsovereenkomst sluiten. Personen die jonger zijn behoeven in beginsel toestemming van hun wettelijke vertegenwoordigers (doorgaans de ouders).
Arbeidsvoorwaarden
In de arbeidsovereenkomst worden vaak tal van zaken geregeld: de arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden hoeven overigens niet altijd in de arbeidsovereenkomst vastgelegd te worden. Zij kunnen ook in bijvoorbeeld personeelsregelingen of personeelsreglementen vastgelegd zijn. Ook kan het zijn dat arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Om te weten welke arbeidsvoorwaarden zoal van toepassing zijn, zal dus vaak verder gekeken moeten dan alleen de individuele arbeidsovereenkomst.
Werknemersrecht
Arbeidsrecht wordt vaak geassocieerd met arbeidersrecht of werknemersrecht. Dit heeft vooral te maken met het feit dat werknemers in grote mate bescherming genieten ten opzichte van hun contractspartij, de werkgever. Deze bescherming wordt met name duidelijk als aan de rechten van werknemers dreigt te worden getoornd. Als een werkgever bijvoorbeeld van plan is om een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst, kan de werknemer zich in bepaalde gevallen beroepen op ontslagbescherming. Om onder een eventuele ontslagbescherming uit te komen, zal de werkgever dikwijls aangewezen zijn op de welwillendheid (medewerking) van de werknemer. Die welwillendheid komt de werkgever in de praktijk vaak duur te staan. In ruil voor medewerking zal de werknemer vaak financieel gecompenseerd willen worden. De hoogte van die financiële compensatie zal dan vaak afhangen van het dossier dat de werkgever in de loop van de tijd van de werknemer heeft opgebouwd.
Bijzondere bedingen
Omdat aan de werkgever van rechtswege niet bijzonder veel rechten toekomen, zullen in de arbeidsovereenkomst vaak bijzondere verplichtingen van de werknemer zijn opgenomen. Aan deze contractuele verplichtingen, die soms ook gelden na het einde van de arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld een relatiebeding, een concurrentiebeding of een geheimhoudingsbeding), kan de werkgever weer rechten ontlenen. Omdat het opnemen van dergelijke bedingen in de arbeidsovereenkomst maatwerk is, zeker na de invoering van Wet werk en zekerheid, doet de werkgever er goed aan de arbeidsovereenkomst door een jurist te laten opstellen dan wel te laten nakijken. Arbeidsrecht is namelijk altijd in beweging: wat gisteren wellicht nog te doen gebruikelijk was, kan vandaag alweer achterhaald zijn.
Advocaat arbeidsrecht
Naast het opstellen of beoordelen van arbeidsovereenkomsten worden onze advocaten ook met enige regelmaat ingeschakeld bij ontslagzaken. Dat kan variëren van het verkrijgen van een ontslagvergunning bij het UWV of het voeren van een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter tot het voeren van onderhandelingen en het opstellen van beëindigingsovereenkomsten. Ook kan de bijstand van onze advocaten worden ingeroepen in tal van andere geschillen.
Bijstand op het gebied van arbeidsrecht:
- Opstellen / beoordelen van arbeidsovereenkomsten
- Proeftijd
- Naleving van arbeidsvoorwaarden
- Loon
- Ziekte
- Rechten en verplichtingen bij overgang onderneming
- Concurrentiebeding / relatiebeding
- Ontslag / opzegging / ontbinding
- Transitievergoeding / billijke vergoeding
- Opstellen / beoordelen beëindigingsovereenkomst
- Opstellen / beoordelen sociaal plan
- Collectief arbeidsrecht (CAO / AVV / collectief ontslag)
Aanverwante rechtsgebieden:
– Ondernemingsrecht
– Contractenrecht (verbintenissenrecht)
Neem voor meer informatie gerust contact op met ons advocatenkantoor in Zwolle.