Intellectueel eigendomsrecht
Het intellectueel eigendomsrecht is een verzamelbegrip voor rechten op creaties van de menselijke geest. Het is een breed rechtsgebied dat sterk uiteenlopende rechten omvat zoals het auteursrecht, het merkenrecht, het octrooirecht en het handelsnaamrecht.
Auteursrecht
Het auteursrecht is het exclusieve werk van de maker van een letterkundig, wetenschappelijk of kunstzinnig werk. Het auteursrecht beschermt de maker van bijvoorbeeld een tekst, een kunstwerk, video’s, foto’s, tekeningen en software. Het auteursrecht ontstaat automatisch door het maken van het werk, zonder dat daar formaliteiten aan zijn verbonden. Natuurlijk dient wel aangetoond te worden dat de maker als eerste het werk heeft gecreëerd. Dat kan bewezen worden door het werk vast te leggen in een notariële akte of in een digitaal depot. De maker van een werk heeft het exclusieve recht op het openbaar maken van een werk.
De Auteurswet geeft regels voor het auteursrecht. Uit de Auteurswet volgt onder meer dat het werk beschermd is tot 70 jaar na het overlijden van de maker. Die termijn gaat in op 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de maker van het werk is overleden. Vermeldenswaardig is nog dat er geen auteursrecht op wetten, besluiten en verordeningen van de overheid en op een rechterlijke uitspraak bestaat.
Merkenrecht
Het merkenrecht biedt bescherming aan het teken waarmee u uw product of dienst onderscheidt van die van een ander. Te denken valt aan benamingen, tekeningen, afdrukken, logo’s en de vorm van een verpakking. Kenmerkend is dat een merk onderscheidend vermogen moet hebben. Het recht op een merk wordt verkregen door inschrijving van het merk in een merkregister. U kunt een merk voor de Benelux registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele eigendom (BBIE) voor de duur van 10 jaar, die verlengd kan worden. U kunt de bescherming van uw merk echter ook uitbreiden naar de gehele Europese Unie door een zogenoemd Uniemerk te laten registreren of het als internationaal merk te laten registreren.
Octrooirecht
Het octrooirecht beschermt een technisch product of productieproces. Een octrooi wordt ook wel patent genoemd. Een octrooi geeft een alleenrecht zodat u een ander kunt verbieden commercieel gebruik te maken van uw uitvinding. Een octrooi dient wel gepubliceerd te worden. Het Nederlands Octrooiregister bevat Nederlandse octrooien, het Europees octrooiregister bevat de gegevens van Europese octrooien. Om een octrooi te verkrijgen, dient aan drie eisen te worden voldaan. De uitvinding moet (1) nieuw zijn, (2) inventief zijn en (3) industrieel toepasbaar zijn. Nieuw wil zeggen dat de uitvinding nog niet in de praktijk of in theorie bekend mag zijn. Inventief betekent dat het een ongebruikelijk, origineel en dus niet voor de hand liggend idee moet betreffen. Industrieel toepasbaar houdt in dat de uitvinding technisch van aard en werkend moet zijn.
Handelsnaam
De Handelsnaamwet beschermt de rechthebbende van een handelsnaam. Onder handelsnaam wordt verstaan de naam waaronder een onderneming in het handelsverkeer wordt gedreven. Dit kan zijn een familienaam, een fantasienaam of een beschrijvende naam. Van belang is wel dat de handelsnaam onderscheidend vermogen dient te hebben. Enkel beschrijvende namen of soortnamen worden niet beschermd door de Handelsnaamwet. Daarmee zou het gebruik van een dergelijke naam gemonopoliseerd worden.
Het gebruik van een domeinnaam kan beschouwd worden als gebruik als handelsnaam indien dit de naam is waaronder de onderneming wordt gedreven. Het enkel registreren van een handelsnaam in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel leidt niet tot het ontstaan van een handelsnaam. De onderneming zal eerst daadwerkelijk onder de ingeschreven naam gedreven moeten worden om dat recht te laten ontstaan.
De kern van het handelsnaamrecht is het verbod om een jongere handelsnaam te voeren indien daardoor verwarring met een oude onderneming te vrezen is. Verder is het verboden om een handelsnaam in strijd met een beter merkrecht van een ander te gebruiken. Ook hiervoor geldt dat de jongere handelsnaam moet wijken voor het eerder gebruikte en eerder ingeschreven merk van een ander. Daarnaast volgt uit de wet dat het verboden is om een misleidende handelsnaam te voeren. Dat betreft een handelsnaam die een onjuiste indruk geeft van de onder die naam gedreven onderneming wanneer hierdoor misleiding van het publiek valt te vrezen.
Advocaat intellectueel eigendomsrecht
De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle hebben ruime ervaring op het gebied van intellectueel eigendom. Zij hebben zich in het bijzonder toegelegd op geschillen over handels- en domeinnamen, maar kunnen u ook adviseren over andere intellectuele eigendomsrechten zoals het auteursrecht, merkenrecht en octrooirecht.