Mededingingsrecht
Specialist(en)
Het mededingingsrecht is het rechtsgebied dat de economische concurrentie regelt tussen ondernemingen en/of vrije beroepsbeoefenaren. Dit wordt gedaan door een aantal gedragingen te verbieden of te controleren. Aan het mededingingsrecht ligt als uitgangspunt ten grondslag dat ondernemingen andere ondernemingen niet van de markt mogen drukken door het maken van verboden kartelafspraken, door fusies of door hun eventuele machtspositie op de markt.
Er zijn drie hoofdonderdelen:
– Verbod voor ondernemingen om concurrentie te beperken (kartelverbod);
– Verbod voor ondernemingen om misbruik te maken van hun machtspositie;
– Preventieve toetsing op ontoelaatbare effecten op de markt bij fusies, overnames en joint ventures.
Zo is het onder omstandigheden verboden om kartels (overeenkomsten tussen bedrijven waardoor de onderlinge concurrentie op de markt wordt verminderd of wordt beperkt) te sluiten. Samenwerkingsovereenkomsten, distributieovereenkomsten, dealerovereenkomsten en dergelijke dienen altijd getoetst te worden aan het kartelverbod.
Daarnaast vindt er controle plaats op concentraties van ondernemingen. Bij fusies dient in bepaalde situaties vooreerst toetsing plaats te vinden en goedkeuring te worden verleend.
Verder is het verboden om misbruik te maken van een dominante of van een machtspositie op de markt. Ondernemingen met een economische machtspositie hebben een verzwaarde zorgplicht om de markt niet te verstoren. Door hun machtspositie mogen zij afnemers niet uitbuiten, afnemers niet met onredelijke voorwaarden aan hen binden en potentiele concurrentie niet van de markt uitsluiten of weren.
Het mededingingsrecht houdt zowel de overheid, de ondernemer als de consument scherp. Bij het ontbreken van een gezonde concurrentie zal voor de ondernemer de prikkel ontbreken om het een opdrachtgever, een andere ondernemer of de consument ‘naar de zin te maken’. Zonder een gezonde concurrentie zijn de prijzen te hoog, laat de kwaliteit te wensen over of kan er alleen zaken worden gedaan onder minder goede condities. Of het beperkt ondernemers op een ontoelaatbare wijze om zich tot andere marktpartijen te wenden. Daarnaast zorgt het mededingingsrecht er voor dat vernieuwingen in de markt worden gestimuleerd en dat de markt wordt opengesteld voor nieuwkomers.
Op Europees niveau is het mededingingsrecht geregeld in verdragen, verordeningen en richtlijnen. Binnen de Europese Unie is de Europese Commissie verantwoordelijk voor het beleid, voor het toezicht en voor de handhaving.
Op landelijk niveau is dit rechtsgebied geregeld in de ‘Mededingingswet’. Handhaving en toezicht is in handen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), vroeger was dit in handen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Overtreding van het mededingingsrecht kan leiden tot zeer forse boetes. Verboden kartelvorming kan worden tegengegaan door de overtreder een last onder dwangsom op te leggen.
Bedrijven die door oneerlijke concurrentie schade lijden, kunnen de veroorzaker aansprakelijk stellen en aanspraak maken op schadevergoeding. De schade kan bestaan uit gemiste winsten of verloren marktaandelen.
U als ondernemer kunt vrij snel in aanraking komen met regels van het mededingingsrecht. Denk daarbij onder meer aan:
– Exclusieve afname- of leverplicht
– Distributieovereenkomsten
– Dealerovereenkomsten
– Lidmaatschapsverhoudingen
– Samenwerkingsovereenkomsten
– Ketenafspraken
– Fusies of overname overeenkomsten
– Toetredings- en uittredingsvoorwaarden
– Franchiseovereenkomsten
– Agentuurovereenkomsten
– Prijsafspraken
– Op elkaar afgestemd marktgedrag
– Misbruik van economische machtsposities
– Boetes en dwangsommen
Advocaat mededingingsrecht
Het team van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kan u adviseren indien u bijvoorbeeld schade lijdt door oneerlijke concurrentie of doordat de ACM u verdenkt van de overtreding van het mededingingsrecht of wanneer u anderszins in aanraking komt met de regels van het mededingingsrecht.