Huurrecht
Specialist(en)
Advocaat huurrecht
Het huurrecht is het recht dat betrekking heeft op huurovereenkomsten. Dit klinkt eenvoudig, maar is het vaak niet. Zo onderscheidt de wet drie soorten huurovereenkomsten: huur van woonruimte, huur van middenstandsbedrijfsruimte en van overige bedrijfsruimte. Op deze soorten huurovereenkomsten zijn verschillende regels van toepassing. Weet u wanneer u als verhuurder een huurovereenkomst met een huurder mag ontbinden en hoe dit in de praktijk ten uitvoer legt? Of wat doet u als uw huurder de huurpenningen niet betaalt?
Bij Te Biesebeek Advocaten werken meerdere specialisten op het gebied van het huurrecht, die u kunnen voorzien van het beste advies in uw situatie. Onze advocaten controleren en ontwerpen huurovereenkomsten op maat, maar ook in het geval van een gerechtelijke procedure staan wij voor u klaar. Is uw huurder niet voornemens het gehuurde te verlaten? Of blijft uw huurder met betaling in gebreke? Wij kunnen u helpen en kijken hier altijd naar de oplossing die het beste resultaat geeft, zowel qua snelheid als met betrekking tot de kosten. Neem vrijblijvend contact op met onze advocaten op het gebied van het huurrecht, bel naar 038 – 422 30 20 of mail naar info@tebiesebeek.nl.
Huurrecht: huurovereenkomst
Het startpunt van het huurrecht is het sluiten van een huurovereenkomst. Van een huurovereenkomst wordt gesproken als de ene partij (de verhuurder) zich verbindt aan de andere partij (de huurder) een zaak in gebruik te geven en de huurder in ruil daarvoor zich verbindt tot een tegenprestatie. Vaak bestaat die tegenprestatie uit het betalen van een geldsom. De door de huurder te leveren tegenprestatie hoeft echter niet altijd te bestaan uit het betalen van een geldsom; ook betaling in natura, mits dat is overeengekomen, kan leiden tot een huurovereenkomst.
Een huurovereenkomst kan voor bepaalde tijd dan wel voor onbepaalde tijd worden aangegaan. Een voor bepaalde tijd aangegane huurovereenkomst eindigt in beginsel door het enkele verloop van de huurtijd. Voor de huur van woon- en bedrijfsruimte gelden echter speciale regels.
Bij het opstellen van een huurovereenkomst is het van belang om eerst te bepalen wat voor soort huurovereenkomst u sluit. Zo kunt u een huurovereenkomst sluiten voor een roerende zaak (zoals een auto) of voor een onroerende zaak. In het geval van een onroerende zaak dient u er rekening mee te houden dat het huurrecht verschillende regels kent voor woonruimte, middenstandsbedrijfsruimte en overige bedrijfsruimte. Nadat u heeft bepaald welke soort overeenkomst u gaat sluiten, kunt u kijken welke regels op het gebied van huurrecht in uw situatie gelden.
Het opstellen van een huurovereenkomst is vanwege de vele regels van het huurrecht niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig bieden de standaard ROZ modellen uitkomst en zijn deze een prima uitgangspunt. Let bij het gebruik van deze modellen er wel op dat u de juiste Algemene Bepalingen bijvoegt en u gebruik maakt van het meest recente ROZ model. Zoals hiervoor genoemd zijn deze modellen een prima uitgangspunt, maar betreffen deze modellen geen maatwerk. Het is mogelijk dat u sommige zaken in de overeenkomst net iets anders wenst te regelen dan in het model staat opgenomen. Wij passen de overeenkomst graag voor u aan en houden hierbij rekening met het toepasselijke huurrecht. Wij kunnen u adviseren en voorzien van een overeenkomst op maat. Wilt u ook een op maat gemaakte huurovereenkomst of wilt u uw huurovereenkomst laten controleren? Neem dan contact op met Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.
Opzegging huurovereenkomst & huurbescherming woonruimte
Bij huurovereenkomsten voor zelfstandige woonruimte die vanaf 1 juli 2016 zijn gesloten én een huurperiode van langer dan twee jaar, eindigt de huurovereenkomst niet door het enkele verloop van de huurtijd. Bij onzelfstandige woonruimte geldt een termijn van vijf jaar. Om de huurovereenkomst in dit geval te doen eindigen, moet de overeenkomst worden opgezegd. Het huurrecht bepaalt dat de verhuurder een wettelijke reden voor de opzegging dient te hebben. De huurder geniet huurbescherming. Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst opzegt, kan de huurder zich tegen de opzegging verzetten. Dit verzet kan er zelfs toe leiden dat de verhuurder de rechter moet vragen een tijdstip vast te stellen waarop de huurovereenkomst zal eindigen. De beëindigingsvordering van de verhuurder kan de rechter alleen in bepaalde situaties, die in het huurrecht zijn uitgewerkt, toewijzen. De huurder van woonruimte geniet om die reden een grote mate van huurbescherming.
Indien de huurovereenkomst (voor bepaalde tijd) betrekking heeft op zelfstandige woonruimte die maximaal twee jaar wordt verhuurd, eindigt de huurovereenkomst wel door het enkele verloop van de huurtijd. Let wel, dit geldt voor huurovereenkomsten gesloten vanaf 1 juli 2016 en voor onzelfstandige woonruimte geldt een termijn van maximaal vijf jaar. Wel moet de verhuurder de huurder het einde van de huurovereenkomst schriftelijk aanzeggen. Deze aanzegging mag niet eerder gedaan worden dan drie maanden voor afloop van de huurperiode en ook niet later dan een maand voor afloop. Indien de verhuurder het einde van de huurovereenkomst niet op de juiste wijze aanzegt, wordt de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd voortgezet. De huurder geniet dan weer een grote mate van huurbescherming.
Opzegging huurovereenkomst bedrijfsruimte
Huurders van middenstandsbedrijfsruimtes (zoals winkels of horeca) genieten een grote mate van huurbescherming. Dat komt doordat deze groep vaak afhankelijk is van de locatie van hun onderneming, de ondernemingen zijn plaatsgebonden. Het is als verhuurder van een middenstandsbedrijfsruimte dus niet zomaar mogelijk een huurovereenkomst op te zeggen. Dit is slechts anders wanneer de huurovereenkomst voor een periode van twee jaar (of korter) is aangegaan.
Voor de verhuur van overige bedrijfsruimte, zoals kantoren, geldt de huurbescherming niet. De huurovereenkomst eindigt in beginsel nadat de huurperiode is verstreken. Wel kan een huurder de rechter vragen de termijn waarbinnen de ontruiming van het pand dient plaats te vinden, te verlengen. De rechter kan de ontruimingstermijn drie keer met een maximumperiode van telkens een jaar verlengen. De rechter zal de ontruimingstermijn alleen verlengen als het belang van de huurder groter is dan het belang van de verhuurder.
Betaalt uw huurder de huurpenning niet meer en wilt u weten of u de huurovereenkomst kunt beëindigen? Of heeft u uw pand dringend nodig voor eigen gebruik? Neem vrijblijvend contact op met ons op en leg uw vraagstuk op het gebied van huurrecht voor aan een van onze advocaten of incasseer uw huurvordering snel en voordelig middels ons incassotraject. Meer weten? Kijk dan eens op www.tebiesebeekincasso.nl.
Huurrecht advocaat gezocht?
Omdat het huurrecht complex in elkaar steekt, begrijpen wij dat het voor u als ondernemer soms lastig kan zijn de juiste strategie te bepalen. Bij Te Biesebeek Advocaten bent u aan het juiste adres voor een goed advies op het gebied van huurrecht. Onze advocaten zijn daadkrachtig en zoeken altijd naar de oplossing die het best past bij uw belang. Zowel voor het opstellen van huurovereenkomsten, huurincasso, als bijstand in huurgeschillen is Te Biesebeek Advocaten met recht dé partij.
Wij verlenen o.a. rechtsbijstand over:
– Huurgeschillen
– Huurincasso
– Op maat gemaakte huurovereenkomsten
– Beëindiging van huurovereenkomsten
– Ontruimingsprocedures
– Schadevergoeding
Aanverwante rechtsgebieden:
– Vastgoed
– Bouwrecht
– Ondernemingsrecht
– Contractenrecht (verbintenissenrecht)