Veel huiseigenaren kunnen in de nabije toekomst te maken krijgen met een enorme financiële strop door funderingsproblemen aan woningen. Door klimaatverandering zal de grond waarop woningen zijn gebouwd zijn stevigheid kunnen verliezen en zullen funderingen kunnen worden aangetast. Zo zullen heel wat woningen te maken kunnen krijgen met verzakkingen (paalrot).
Volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsaanpak (KCAF) kan dat aantal in de nabije toekomst wel oplopen tot één miljoen woningen, met name bij woningen die vóór 1970 zijn gebouwd. Een enorme kostenpost zal zich bij die woningen kunnen voordoen. Een kostenpost die wel kan oplopen tot zo’n honderdduizend euro per woning. En huiseigenaren kunnen zich daartegen niet verzekeren.
Informatieplicht funderingsproblemen
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vanwege het risico dat potentiële kopers op dit gebied kunnen lopen gepleit voor meer transparantie. Potentiële kopers zouden volgens de AFM vooraf moeten worden geïnformeerd over funderingsrisico’s (bijvoorbeeld als de woning in een gebied staat waar kans op overstroming bestaat). Als sprake is van latente funderingsproblemen, kunnen potentiële kopers dat risico meenemen in hun bieding.
Vooralsnog hoopt de AFM dat de markt deze informatieplicht zelf reguleert. Mocht zelfregulering echter niet werken, dan hoopt de AFM op een door de overheid opgelegde verplichting.
In Boek 6 (art. 6:228 BW) en in Boek 7 (art. 7:17 BW) van het Burgerlijk Wetboek is overigens al een meer algemene verplichting opgenomen voor verkopers om in voorkomend geval kopers deugdelijk te informeren. Indien de koper van oordeel is dat de verkoper die informatieverplichting heeft geschonden, kan die koper daar juridische gevolgen aan verbinden (bijvoorbeeld ontbinding of vernietiging van de koopovereenkomst, vermindering van de koopsom dan wel schadevergoeding).
Dat zo’n algemeen geformuleerde informatieverplichting al in de wet is opgenomen, hoeft het wettelijk reguleren van een meer specifieke informatieverplichting over funderingsrisico’s uiteraard niet in de weg te staan.
Funderingslabel
In het verleden is getest met een zogenoemd ‘funderingslabel’. Met zo’n label zou meer en beter inzicht verkregen moeten worden over de staat van woning (en daarmee ook over eventuele funderingsrisico’s). Tot een verplicht funderingslabel is het nooit gekomen. Ook is het funderingslabel niet meer in te zien. Mogelijk dat het pleidooi van de AFM ertoe leidt dat het funderingslabel in de nabije toekomst nieuw leven wordt ingeblazen.
Waarde
Een toekomstig funderingsrisico kan van invloed zijn op de waarde van de woning. Voor huiseigenaren die niet van plan zijn hun woning te verkopen, kan het interessant zijn om een deskundige te vragen de waarde van de woning vast te stellen, waarbij tevens rekening wordt gehouden met dat mogelijke risico. Op die manier kunnen huiseigenaren de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde ter discussie stellen en daarmee de hoogte van de onroerendezaakbelasting.
Keerzijde is echter dat het voor die huiseigenaren wellicht minder eenvoudig is om een (aanvullende) financiering te verkrijgen met die woning als onderpand, omdat die woning wellicht minder waard is dan vooraf werd gedacht. Minder overwaarde of misschien zelfs wel onderwaarde zal niet bepaald het nieuws zijn waarop menig huiseigenaar zit te wachten.
Advocaat funderingsproblemen
Bent u huiseigenaar en mocht u tegen toekomstige funderingsproblemen aanlopen, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een goed gefundeerd advies op maat.
Lees meer: