Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen.
Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren. Buren wonen veelal op elkaars lip en geschillen lopen, door over lange tijd opgelopen ergernis en frustratie, hoog op. Dit komt met name door de continue confrontatie die naast elkaar wonen nu eenmaal met zich meebrengt en waar de meeste mensen – bij gebrek aan een tweede huis – zich niet aan kunnen onttrekken.
De stampende bovenbuurvrouw, de hard muziek draaiende buurman, de overhangende en zon blokkerende boom op het andere erf, zijn naast geschillen over erfdienstbaarheden (recht van overpad) of de over de erfgrens geplaatste schutting of garage, veel voorkomende situaties. De ervaring leert dat door de emotie geëscaleerde geschillen het woongenot, maar ook de mogelijk tot een snelle minnelijke oplossing, ernstig aantasten. Dit terwijl dat in het algemeen helemaal niet nodig is, omdat het burenrecht vaak een oplossing biedt als buren er zelf niet uitkomen.
Tijdig advies inwinnen over de rechten en plichten die buren over en weer hebben is dus zeer aanbevelingswaardig. Dit met name om prettig te kunnen blijven wonen en escalatie van de verhoudingen te voorkomen.
Het burenrecht is met name vastgelegd in boek 5 van Burgerlijk Wetboek. De bepalingen zijn niet dwingend, wat inhoudt dat buren ook (in goed overleg) zelf kunnen afwijken van deze regelgeving. Ook plaatselijke verordeningen kunnen afwijkende bepalingen bevatten ten aanzien van bijvoorbeeld de plaatsing van bomen en struiken naast of op de erfgrens.
Hinder
Een van de belangrijkste bepaling binnen het burenrecht is dat een eigenaar van een erf (ook perceel of woning) eigenaren van andere erven niet op onrechtmatige wijze hinder mag toebrengen. De wet noemt hierbij expliciet hinder bestaande uit rumoer (lawaai), trillingen, stank, rook, gassen en het onthouden van licht of lucht en het ontnemen van steun.
Of er sprake is van onrechtmatige hinder en of je dus tegen die hinder juridisch iets kan ondernemen hangt af van de mate van die hinder en is in ieder geval anders.
Erfgrens
Ook de bepalingen binnen het burenrecht ten aanzien van de erfgrens zijn van belang. Zo bepaalt het burenrecht bijvoorbeeld dat een eigenaar van een erf het recht heeft dit erf af te sluiten en dat over de erfgrens hangende / stekende takken en wortels (eigenmachtig) verwijderd en toegeëigend mogen worden.
De afstand van bomen en struiken tot de erfgrens, het gezamenlijk betalen van een erfafscheiding en uiteraard de ligging van de erfgrens (en inbreuken daarop) worden voorts door het burenrecht geregeld.
Overig
Het burenrecht voorziet voorts onder andere in regels met betrekking tot:
- de afwatering van percelen;
- de plaatsing van vensters met uitkijk op het andere perceel;
- gevaar door instorting;
- het mogen verrichten van werkzaamheden aan het eigen erf via het erf van de buren;
- de eigendom van vruchten die van bomen over de erfgrens vallen;
- het gebruik van het erf van de buren als noodweg;
Naast het voorgaande behoren tot het burenrecht geschillen met betrekking tot mandeligheid (gezamenlijk eigendom van een onroerende zaak) en erfdienstbaarheden, zoals het recht van overpad.
Advocaat Burenrecht
Heeft u een geschil met uw buren of heeft u vragen over het burenrecht of uw rechten of plichten op grond van het burenrecht, neemt u dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een advies of u bijstaan in een gerechtelijke procedure.