De wettelijke bedenktermijn is de bedenktermijn die een koper (consument) van een woning, op basis van de wet heeft en waarbinnen deze koper de gesloten koopovereenkomst – zonder nadere consequenties – ongedaan kan maken.
De wet
In de wet is de wettelijke bedenktermijn van koopwoningen als volgt vastgelegd in artikel 7:2 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek:
“De tussen partijen opgemaakte akte of een afschrift daarvan moet aan de koper ter hand worden gesteld, des verlangt tegen afgifte aan de verkoper van een gedateerd ontvangstbewijs.
Gedurende drie dagen na deze terhandstelling heeft de koper het recht de koop te ontbinden. (…).”
De wet bepaalt derhalve in zoveel worden dat, na het sluiten van de schriftelijke koopovereenkomst, de koper een afschrift (kopie) van die koopovereenkomst dient te ontvangen en na de ontvangst drie dagen lang de tijd en het recht heeft de koop te ontbinden.
Voorlopige koopovereenkomst bestaat niet
Met betrekking tot de wettelijke bedenktermijn wordt vaak de term ‘voorlopige koopovereenkomst’ gebruikt. Deze term is niet juist, nu deze term impliceert dat de koopovereenkomst die tussen de koper en de verkoper gesloten wordt, niet bindend zou zijn. De koopovereenkomst is echter wel degelijk bindend voor zowel de koper als de verkoper. Het sluiten van de koopovereenkomst moet ook niet verward worden met de uiteindelijke leveringsakte (het passeren) bij de notaris.
Ontbinding
De wet geeft, zoals hierboven reeds gesteld is, de (consument) koper drie dagen de tijd om na te denken over de gevolgen van de gesloten koopovereenkomst. De mogelijkheid om de gesloten koopovereenkomst te ontbinden, betekent dat de koopovereenkomst wel degelijk gesloten is en bindend is.
Ontbinding kan in het algemeen buiten de wettelijke bedenktermijn slechts indien er sprake is van een tekortschieten door de andere contractspartij of als er sprake is van bepaalde omstandigheden of voorwaarden, waarover partijen expliciet afspraken hebben gemaakt (ontbindende voorwaarden).
Achtergrond wettelijke bedenktermijn
De achtergrond van de wettelijke bedenktermijn is dat de wetgever het wenselijk heeft geacht dat de consumentkoper bij de aanschaf van een woning beschermd wordt tegen overhaaste beslissingen. De koper heeft dan bijvoorbeeld de gelegenheid om verder onderzoek te doen naar de woning.
Een andere vorm van bescherming is dat het voor (consument) kopers ten aanzien van de koop van woningen vereist is dat de overeenkomst op schrift wordt gesteld. Ook dit voorkomt overhaaste beslissingen.
Bedenktijd voor de verkoper?
De wet geeft geen bedenktijd voor de verkopende partij. Het staat koper en verkoper wel vrij af te spreken dat beide partijen een bedenktermijn hebben. Deze afspraak zal dan in de koopovereenkomst worden vastgelegd.
Misbruik van recht niet toegestaan
De koper mag geen misbruik van de wettelijke bedenktermijn maken. Hetzelfde geldt voor de verkoper die op basis van afspraken met de koper een bedenktermijn heeft.
De bedenktermijn is bedoeld om ondoordachte, impulsieve koop- of verkoopbeslissingen terug te draaien. Indien een koper of verkoper van een bedenktermijn gebruik maakt om te bekijken of deze niet een hoger bod kan krijgen, dan wel een betere woning kan kopen, zou er sprake van misbruik van recht kunnen zijn. In die gevallen kan een partij dus toch aan de overeenkomst gehouden zijn en eventueel schadeplichtig zijn.
Advocaat koopovereenkomst woning
Wenst u een koopovereenkomst van een woning te ontbinden, maar is de wettelijke bedenktermijn al verstreken? Of komt uw contractspartij zijn verplichtingen voortvloeiende uit de koopovereenkomst niet na? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een goed advies of u bijstaan in een gerechtelijke procedure.
Lees ook: