Met het wetsvoorstel Wet vaste huurcontracten wordt beoogd de tijdelijke verhuur van zelfstandige woonruimte te beperken.
In 2021 hebben twee leden van de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Met dit wetsvoorstel beogen de indieners de tijdelijke verhuur van zelfstandige woonruimte aan banden te leggen.
Als belangrijkste reden voeren de indieners van dit initiatiefwetsvoorstel aan dat huurders beter moeten worden beschermd tegen de toenemende machtspositie van vastgoedspeculanten, huisjesmelkers en pandjesbazen. Die bescherming komt volgens de indieners het meest tot zijn recht door afscheid te nemen van tijdelijke huurcontracten (“wegwerpcontracten”) en door vaste huurcontracten weer de norm te laten zijn.
Tijdelijke huur van woonruimte
Tot 1 juli 2016 was de norm dat een huurcontract voor bepaalde tijd niet door het enkele verloop van de huurtijd eindigt. Huurders genoten ook ingeval van tijdelijke huurcontracten, mits het niet ging om een huurovereenkomst die naar zijn aard slechts van korte duur is (bijvoorbeeld de vakantiewoning), volop huurbescherming.
Per 1 juli 2016 is de wet op dat punt veranderd, in die zin dat een tijdelijke huurcontract tot en met twee jaar (voor zelfstandige woonruimte) respectievelijk een tijdelijke huurcontract tot en met vijf jaar (voor onzelfstandige woonruimte) wél door het enkele verloop van de huurtijd eindigt. Voorwaarde is wel dat de verhuurder de huurder tijdig, dat wil zeggen tussen één en drie maanden voor afloop van de huurovereenkomst, moet hebben geïnformeerd over de einddatum van de huurovereenkomst.
Met het initiatiefwetsvoorstel wordt min of meer teruggekeerd naar de situatie zoals die gold vóór 1 juli 2016. De norm wordt weer dat een tijdelijke huurcontract niet door het enkele verloop van de huurtijd eindigt, tenzij het gaat om een tijdelijk (tot en met vijf jaar) huurcontract voor onzelfstandige woonruimte én de verhuurder de huurder tijdig heeft geïnformeerd over de einddatum van de huurovereenkomst.
Amendementen wetsvoorstel
Het initiatiefwetsvoorstel heeft in de Tweede Kamer geleid tot meerdere aanpassingsverzoeken van het wetsvoorstel. Of het initiatiefwetsvoorstel het daarmee gaat halen in de vorm die de indieners voor ogen hebben, staat nog allerminst vast. Wel lijkt er een voedingsbodem te zijn om de huidige wet op het gebied van tijdelijke huurcontracten aan te passen. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle zal een en ander scherp in de gaten houden. Mochten zich ten aanzien van dit wetsvoorstel vermeldenswaardige ontwikkelingen voordoen, dan leest u op deze website daar meer over.
Heeft u vragen over het wetsvoorstel of over de verhuur van vastgoed? Neem dan contact op met een van onze specialisten op het gebied van huurrecht.
Lees ook: